Jak krojenie mięsa wspomogło ewolucję
11 marca 2016, 07:34Szympansy, nasi najbliżsi kuzyni, mają potężne zęby i szczęki, dzięki którym radzą sobie z koniecznością przeżuwania jedzenia przez 6 godzin na dobę. Tymczasem ludzi charakteryzują znacznie mniejsze szczęki i zęby. Autorzy najnowszych badań twierdzą, że te nasze organy uległy zmniejszeniu wskutek opracowania technik wstępnej obróbki pożywienia
Nadmierna waga upośledza pamięć epizodyczną
26 lutego 2016, 12:38Nadmierna waga ciała upośledza pamięć epizodyczną, inaczej pamięć zdarzeń. Psycholodzy dywagują, że mniej żywe wspomnienia ostatnich posiłków mogą prowadzić do przejadania.
Ekstremalne ćwiczenia - zdrowe czy nie?
25 lutego 2016, 13:53Intensywne ćwiczenia mogą być kardiotoksyczne i sprzyjać permanentnym zmianom budowy serca. U niektórych osób oznacza to predyspozycje do arytmii.
Dorosłe samce goryli mają najwięcej do powiedzenia
25 lutego 2016, 12:42W czasie jedzenia dorosłe samce goryli wydają więcej dźwięków niż młodsze osobniki i samice.
Suszone śliwki chronią przed utratą masy kostnej po napromienieniu
23 lutego 2016, 12:18Jedzenie suszonych śliwek może chronić przed działaniem promieniowania jonizującego, które zwiększa uszkodzenie oksydacyjne tkanek szkieletowych, prowadząc do nierównowagi w przebudowie kości (metabolicznym obrocie kostnym).
Palacze marihuany narażeni na psychozę przez AKT1
17 lutego 2016, 12:47Zidentyfikowano gen, który pozwoli przewidzieć, na ile młody człowiek jest podatny na zaburzenia pracy mózgu spowodowane używaniem marihuany. Odkrycie dokonane przez uczonych z University of Exeter i University College London przyda się też przy określaniu ryzyka rozwoju psychozy.
Śniadanie sposobem na uaktywnienie otyłych osób?
15 lutego 2016, 12:44Jedzenie śniadań nie powoduje spadku wagi, ale sprawia, że rano otyli ludzie są bardziej aktywni fizycznie. Dodatkowo w ciągu dnia mniej jedzą.
Grafen bezpiecznie oddziałuje z neuronami
8 lutego 2016, 12:32Naukowcy z Wielkiej Brytanii i Włoch zademonstrowali, w jaki sposób, nie naruszając integralności komórki, stworzyć bezpośredni interfejs grafen-neuron.
Mikrobiom niedźwiedzi ułatwia hibernację
5 lutego 2016, 14:09Zmiany w mikrobiomie pomagają niedźwiedziom brunatnym hibernować.
Jak się najesz, tak się wyśpisz
15 stycznia 2016, 11:31Najnowsze badania wykazały, że jedzenie mniejszych ilości błonnika, a większych tłuszczów nasyconych i cukru wiąże się z lżejszym, mniej regenerującym i bardziej zaburzonym snem.